Adidas lanserer joggesko laget av sopp
I tråd med sin bærekraftstrategi har adidas avduket den nyeste versjonen av Stan Smith-modellen, som er laget av sopp.

Skoene er laget av Mylo, et miljøvennlig og fornybart materiale som potensielt kan bli et utbredt alternativ til tradisjonelt lær, takket være den raske vekstsyklusen på bare to uker.

Hvordan er dette miljøvennlige alternativet til lær laget av sopp?

Dette innovative materialet, som er utviklet i samarbeid med bioteknologiselskapet Bolt Threads, stammer fra mycelium - soppens underjordiske røtter. Mylo dyrkes på en gård i Nederland, der soppen vokser på et medium som ligner skogbunn, bestående av sagflis og organiske stoffer som omdanner mycelet til et skumaktig, marshmallow-lignende lag.

Etter to uker høstes dette skummet og utsettes for en egenutviklet behandlingsmetode basert på prinsippene for grønn kjemi, ifølge selskapet. Deretter gjennomgår det en garvings- og fargeprosess for å skape et materiale som ligner på naturlig lær i utseende og følelse. Og ikke minst komposteres det resterende avfallet, noe som understreker de miljømessige fordelene med Mylo.

Er dette nye materialet fremtiden?

"Introduksjonen av Mylo som et nytt materiale er et stort skritt mot vårt ambisiøse mål om å utrydde plastavfall. Vi må samarbeide med naturen i stedet for å motarbeide den, og vi må søke innovative løsninger som er produsert på en ansvarlig måte og som kommer fra raskt fornybare ressurser", sier Amy Jones Waterlaus, General Manager for Future Division hos adidas.

De elfenbensfargede joggeskoene har et minimalistisk design, komplett med perforerte tre striper som minner om den klassiske Stan Smith. Modellen er utsmykket med merkets karakteristiske logo på pløsen, mens en mellomsåle i naturgummi gir en slående kontrast.

Lanseringsdatoen for Stan Smith Mylo™ er ennå ikke offentliggjort.
January 30, 2024